Conform legendelor, voievodul român Dragoș se afla la vânătoare și urmărea un bour pe care-l rănise. L-a hăituit prin pădure până a ajuns la o apă. Aici bourul a trecut prin vad, dar cățelușa lui Dragoș, pe nume Molda, s-a înecat în apele adânci și repezi ale râului. Fiara a fost ucisă, iar Dragoș a dat râului numele de „Moldova”, după numele cățelușei sale.

Astăzi, regiunea Moldova din România se întinde pe o suprafață de 35.806 km², reprezentând 39,5% din cei 90.669 km² ai întregii regiuni istorice, fiind acoperită de următoarele opt județe : Iași, Vaslui, Galați, Botoșani, Neamț, Bacău, Vrancea și Suceava.

Moldova este o regiune foarte bogată în tradiții și meșteșuguri populare care mențin vie identitatea spirituală și culturală a națiunii române. Unele dintre cele mai interesante tradiții și meșteșuguri specifice regiunii Moldovei sunt cele legate de sărbătorile creștin – ortodoxe care sfințesc toate comunitățile așezate de veacuri între Carpații Orientali și Prut.

Moldova va fi reprezentată prin tradiții, muzică și meșteșug în cadrul Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.

#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #RegiuneaMoldova


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *