Regiunile istorice Muntenia și Oltenia formează Țara Românească, așa cum este notat în istoriografia românească, încă din epoca lui Basarab I.
Din vremea voievodatelor, Muntenia este mărginită la Nord de Carpații Meridionali, la Sud de Dunăre, în Est de râul Milcov, iar la Vest de mult mai marele Olt.
Muntenia a făcut parte din regatul lui Burebista, dar după ce Decebal a pierdut războiul împotriva lui Traian, Muntenia a trecut în zona de control și influență a romanilor, dar fără să fie anexată.
Cu doar câteva excepții, capitalele Țării Românești au fost în Muntenia, prima dintre acestea, atestată documentar, fiind Curtea de Argeș. Clima și geografia Munteniei o plasează în fruntea regiunilor istorice unde agricultura s-a dezvoltat la intensitate maximă, mai ales datorită Dunării și a tuturor râurilor care se varsă în aceasta.
Muntenia este leagănul unei civilizații românești autentice și consolidate de o conștiință culturală foarte puternică care s-a născut din dorința băștinașilor de a asuma apartenența la neamul românesc. În acest sens, la București, la jumătate de veac XIX, în 1859 mai exact, muntenii l-au ales și ei pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Române, iar Mica Unire, făptuindu-se, a deschis drumul către emanciparea și autodeterminarea națiunii române.
Muntenia va fi reprezentată prin tradiții, muzică și meșteșug în cadrul Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.
#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #RegiuneaMuntenia
Lasă un răspuns