Despre regiunea istorică Oltenia se vorbește întotdeauna ca fiind leagănul dinastiei Basarabilor. Numele regiunii este dat de numele Oltului, unul dintre cele mai mari râuri care traversează regiunea și se varsă în seculara Dunăre.
Acest „împrumut” etimologic este datat din perioada secolului XV, în vremea în care regiunea era formată doar din ținuturile din stânga Oltului. Astăzi, ambele maluri poartă istorica „pecete” a numelui Oltenia.
Încă din Evul Mediu, Oltenia a făcut parte din Țara Românească, iar Marea Bănie a Craiovei a avut un rol semnificativ în raporturile de putere, câteva secole la rând.
Inițial, întregul teritoriu al Olteniei a făcut parte din ținutul Banatului de Severin, ținut care la acea vreme mai era numit Banatul Craiovei.
Specifice Olteniei sunt culele, simboluri ale fortificării pentru apărarea pământului, cele mai reprezentative fiind cele de la Măldăreşti, Groşerea, Greceanu, Glogova, Cula lui Cuţui și Cula lui Cornoiu.
Cel mai des întâlnite meșteșuguri populare în regiunea istorică Oltenia sunt cojocăritul, torsul, cusutul, cioplitul în lemn, pictura pe lemn, prelucrarea fierului și confecționarea măștilor.
Oltenia va fi reprezentat prin tradiții, muzică și meșteșuguri în cadrul Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.
#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #RegiuneaOltenia.
Lasă un răspuns