ncă din Evul Mediu, pe teritoriul Banatului pe care îl cunoaștem cu toții a existat o organizare politică cu centrul la Morisena, comuna Cenad de astăzi. Cei mai cunoscuți lideri ai acestei organizări politice și militare au fost Glad, Ahtum și Chanadis.
În perioada în care teritoriul Banatului de astăzi s-a aflat sub dominația Coroanei Maghiare, toate comitetele de graniță au fost numite „banaturi” și erau conduse de către un ban: Banatul de Severin, Banatul de Sabăț, Banatul de Lugoj – Caransebeș. Mai târziu, această denumire s-a păstrat doar pentru Banatul de Timișoara, Banatul României de astăzi.
Istoria a notat că prima atestare documentară a regiunii istorice Banat se găsește în Harta Trans-Tisiensis, hartă întocmită, cel mai probabil, în 1685. Noi, românii, am cunoscut regiunea și după numele Temișana.
Banatul este recunoscut ca fiind o zonă culturală bogată, care depozitează multiple semnificații ale identității noastre naționale, iar Timișoara este unul dintre centrele economice importante ale României.
Timișoara, capitala Banatului, este locul unde, în decembrie 1989, s-a declanșat revolta populară care a dus la căderea regimului comunist din România.
Meșteșugurile populare cel mai des întâlnite în Banat sunt țesutul, cusutul costumelor populare, coaserea opincilor, olăritul, sculptura în lemn și iconografia pe sticlă.
Banatul va fi reprezentat prin tradiții, muzică și meșteșuguri în cadrul Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.
#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #RegiuneaBanat.
Lasă un răspuns