Regiunea istorică și geografică aflată în interiorul arcului Carpatic se numește Transilvania sau Ardeal. În Evul Mediu, regiunea a fost denumită Voievodatul Transilvaniei, nume cu etimologie latină care s-ar traduce aproximativ „țara de dincolo de pădure”.

Numele Transilvania a fost consemnat pentru prima dată în jurul anului 1000, iar numele Ardeal imediat după anul 1200. În această regiune s-a aflat capitala statului dac, un stat care cuprindea inițial și zone geografice din Banat și din Crișana. După ce Decebal a pierdut războiul roman, Traian a transformat Transilvania în provincie romană. După câteva secole, în epoca trecerii la feudalismul timpuriu, în această regiune s-au format obști și uniuni de obști care au primit diferite nume: Țara Făgărașului, Țara Hațegului sau Țara Lăpușului.

Regiunea Transilvania este compusă astăzi din 10 județe: Alba, Bistrița-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu. Meșteșugurile și tradițiile regiunii s-au păstrat peste timpuri, iar astăzi, în anumite zone, Transilvania pare un muzeu în aer liber. Se pot întâlni în satele transilvănene pietrari, potcovari, cioplitori în lemn, țesători, dogari, tâmplari și multi alți meșteșugari care contribuie, prin măiestria lor, la păstrarea unei adevărate culturi populare a lemnului.

Transilvania va fi reprezentată prin tradiții, muzică și meșteșuguri, în cadrul Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.

#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #RegiuneaTransilvania. 


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *