Încă din epoca precreștină, în Europa Centrală și de Est există tradiția străveche a încondeierii ouălor, tradiție care simbolizează sosirea primăverii și renașterea naturii.
Tradiția noastră, a românilor, definește ouăle încondeiate ca fiind simboluri ale regenerării și purificării, iar faptul că la nivelul legendei aceste ouă pot proteja animalele din gospodărie împotriva bolilor accentuează și mai mult specificitatea românească, autohtonă.
Cu o săptămână înainte de Paște, femeile, de obicei în joia verde sau în vinerea seacă, încondeiază ouăle. În funcție de regiune și de localitate, motivele populare, decorațiunile cu care sunt vopsite ouăle, sunt diferite. Culorile folosite, la rândul lor, au propriile semnificații: albul semnifică puritatea, roșul semnifică viața, albastrul ne duce cu gândul la culoarea cerului sau a apei, negrul reprezintă fertilitatea, galbenul soarele și aurul, iar toate liniile pictate pe un ou reprezintă eternitatea. În trecut, toți pigmenții folosiți la încondeierea ouălor aveau origine vegetală. Acum se folosesc fel de fel de pigmenți fabricați din resurse chimice și sintetice.
Cum se obțin culorile vegetale? Culoarea roșie se obține din coajă de măr dulce, frunze și flori de măr dulce și coajă de măceș. Albastrul se obține din flori de viorele, galbenul se obține din coji de ceapă, coajă de lemn pădureț și coajă de lemnul câinelui. Verdele poate fi obținut din frunze de nuc, floarea-soarelui, iar negru se obține din coaja verde a nucilor.
Despre tehnica încondeierii ouălor puteți afla totul dacă veți participa la Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.
#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #Încondeiereaouălor