Un element specific tradiției populare românești îl reprezintă masca tradițională. Aceasta are propria ei istorie și un simbolism care definește la detaliu fragmente esențiale ale vieții românești din secolele trecute.

Măiestria cu care sunt confecționate măștile justifică existența unui adevărat meșteșug care presupune imaginație, talent, îndemânare, și, nu în ultimul rând, un deosebit simț al umorului. Măștile sunt confecționate din materiale textile, piele și blană de animale, lână, pene de păsări, mărgele, nasturi și câlți de cânepă. 

Masca tradițională are rol decorativ, dar este utilizată pe timpul sărbătorilor de iarnă de către colindători. În vremurile străvechi, păgânii de pe aceste meleaguri foloseau astfel de măști la cumpăna dintre ani pentru alungarea spiritelor și duhurilor rele.

Măștile tradiționale românești se folosesc în timpul ritualurilor fertilității, ale chemării ploii, la vânătoare sau în dansuri specifice și reprezintă personaje din mitologia populară. Jocurile cu măști se desfășoară în anumite momente ale anului – Crăciun, Anul Nou, Rusalii – sau cu ocazia unor evenimente definitorii pentru viață – nuntă, moarte.

Cele mai reprezentative măști pentru obiceiurile noastre populare le întâlnim la ursarii din Suceava și Botoșani, ursari care au o costumație memorabilă, la căiuții din Botoșani sau din Galați, în Brașov, Sibiu, Făgăraș, Maramureș și Giurgiu.

Despre tehnica confecționării măștilor populare românești puteți afla totul dacă veți participa la Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.

#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #Măștipopulare