Prelucrarea fierului – fierăritul

Fierăritul sau prelucrarea fierului ocupă în matricea artei populare un o arie mai puțin extinsă decât țesăturile, sculptura în lemn sau ceramica, chiar dacă este un gen al artei populare românești cu o tradiție foarte veche.

Încă de la sfârșitul sec al II – lea î.e.n. se semnalează folosirea masivă a metalelor în spațiul carpato-danubian, pentru ca în perioada Hallstatt să asistăm la o adevărată înflorire a prelucrării fierului, iar în Latene să aibă loc o generalizare a folosirii acestui metal în cultura geto-dacă.

Este cunoscut faptul că cetățile dacice din munții Orăștie au fost construite tocmai în regiuni unde minereul de fier era foarte ușor de găsit, mai ales în zonele din sud-vestul Transilvaniei și în Banat.

Se împlinesc curând peste 2300 de ani de la datarea primelor mărturii arheologice care demonstrează stadiul superior la care ajunsese în acea perioadă măiestria de prelucrare a fierului.

În mediul rural, obiectele de fier erau confecționate pentru a îndeplini parte din nevoile zilnice ale oamenilor, mai ales dacă era vorba despre activități care aveau legătură cu muncile agricole. Ceea ce este cu adevărat interesant este faptul că meșteșugarii au reușit să îmbine cu maximă îndemânare utilitatea uneltelor create din fier cu un anume tip de frumusețe populară, un model primitiv dar autentic de estetică a prelucrării fierului.

Cea mai importantă categorie, deși relativ puțin cunoscută, este cea care are legătură cu produsele de fier destinate activității de construcții și de arhitectură, iar în acest sens trebuie notat că cel mai simplu obiect realizat de meșteșugarii care lucrau în fier era cuiul. Cuiele de fier lucrate de meșteșugari avea rozetele mari și semănau foarte mult cu mai vechile cuie dacice găsite în șantierele arheologice deschise în Transilvania secolului trecut.

Dacă doriți să aflați mai multe despre fierărit, vă invităm să participați la Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.

#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #Fierărit