Încă din cele mai vechi timpuri, în viața noastră, a românilor, multe din ustensilele folosite în bucătărie dar și în viața de zi cu zi au fost confecționate din lemn, iar lingura de lemn este, din acest punct de vedere, un simbol relevant pentru arta populară a sculpturii în lemn.

Desi fiecare țăran avea îndemânarea și priceperea de a-și confecționa singur instrumentele din lemn de care avea nevoie, cu timpul au apărut meșteri populari care au ridicat sculptura în lemn la rang de artă. 

Această îndeletnicire a permis confecționarea unei întregi serii de obiecte utile dar și decorative. Astfel, se recunoaște existența unei adevărate estetici populare atunci când se discută despre confecționarea lingurilor, străchinilor, furculițelor sau suporturilor din lemn. Același lucru se poate spune și despre arta confecționării furcilor, greblelor, roților sau a carelor pentru boi, toate din lemn. Despre frumoasele lăzi de zestre sau despre mobilierul de lemn confecționat din lemn masiv și sculptat de meșteri populari din zona nordului Moldovei s-au scris adevărate monografii, aspect care întărește afirmația potrivit căreia această artă populară este fundamental legată de evoluția identitară, spirituală și culturală a națiunii române.

O simbolistică aparte există în Bucovina, în ceea ce privește arta împodobirii obiectelor din lemn. Iată câteva exemple:

„Calea rătăcită a ciobanului” – motiv estetic utilizat în special la bâta ciobanului, dar și la ouăle încondeiate, este un element des folosit pentru împodobirea obiectelor tradiționale, reprezentând viața de transhumanță a ciobanului.

„Dintele lupului” – este folosit în special la uneltele utilizate de ciobani la stână și nu numai.

„Coarnele berbecului” – are un rol aparte în simbolistica populară, berbecul fiind și cel care conducea stâna.

Pentru a afla totul despre meșteșugul sculpturii în lemn, vă invităm să participați la Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.

#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #Sculpturaînlemn