Ceea ce foarte puțini dintre laici știu este că pictura unei icoane, fie că aceasta va fi pictată pe sticlă, lemn, scoarță de copac, piatră sau sticlă, debutează întotdeauna cu obținerea unei binecuvântări.
Pictura de icoane, în tradiția ortodoxă, se numește iconografie. Acest meșteșug respectă, fără nici un fel de excepție, o serie întreagă de reguli cromatice și compoziționale.
Mucenicii trebuie să fie pictați în ipostaze demne, din care să se vadă biruința sfințeniei. Există mii de icoane cu mucenici care respectă această ermimie.
Lucru la icoane presupune și învățarea unor tehnici specifice de aurire (poleire) pentru anumite zone ale picturii.
Există mai multe tehnici de poleire, din care cele mai utilizate sunt tehnica șerlacului, amestecul de bază apoasă și poleirea bolus.
Cine dorește să picteze o icoană pe blat de lemn va trebui să aibă în vedere, în primul rând, ce fel de lemn alege. Trebuie să fie un lemn cu o structură cât mai omogenă.
Cei mai mulți dintre artiști preferă lemnul de chiparos, platan, stejar sau palmier, deoarece se pretează cel mai bine pentru o astfel de operă.
Lemnul ales se tratează cu clei. Se folosește clei, fie de pește, de oase sau orice alt tip de clei folosit pentru lemn. Peste stratul de clei se așează pânza, îmbibată și ea în clei. Se întinde cu o pensulă mare și plată, dinspre centru spre margini, netezind suprafața. Se folosesc în mod obligatoriu, țesături fine, deoarece o pânză groasă adera mai puțin bine la lemn. Cele mai bune pânze sunt cele de in, de cânepă și de bumbac.
Pentru a afla totul despre meșteșugul picturii icoanelor pe lemn, vă invităm să participați la Festivalului Tradițiilor Românești, ediția a II-a, la Chișinău, în perioada 17 – 19 mai 2024.
#DRRMRomânia #FestivalulTradițiilorChișinău #tradițiiromânești #RomâniaRepublicaMoldova #Icoanepelemn